· 

Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge»

5-6 липня 2018 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge» 2018 року.

 

В цьому році ця подія стала складовою щорічного Фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge».

 

Захід пройшов у рамках проекту "МОДЕЛЬ СТАРТАПІВ «СІКОРСЬКІ ЧЕЛЕНДЖ» ОБ’ЄДНУЄ ДОНБАС", підтриманого Проектом «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Українська мережа Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», що була ініційована КПІ ім.Ігоря Сікорського і підтримана багатьма університетами у 2016 році, на сьогодні включає 8 діючих Шкіл у таких університетах:

  • Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»;
  • Вінницький національний технічний університет;
  • Приазовський державний технічний університет (м. Маріуполь);
  • Державний вищий навчальний заклад «Національний гірничий університет» (м. Дніпро);
  • Донбаська державна машинобудівна академія (м. Краматорськ);
  • Державний вищий навчальний заклад «Донецький національний технічний університет» (м. Покровськ);
  • Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк);
  • Національний університет біоресурсів і природокористування України (м. Київ).

Головне завдання Мережі Стартап Шкіл полягає у створенні, розвитку і підтримці великої кількості стартап-компаній у різних містах країни.

 

Для залучення до цього процесу інвесторів, представників бізнесу, фондів, університетів та органів влади у Центрі Іноваційного Підприємництва НТУУ КПІ ім Ігоря Сікорського відбувся Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge», під час якого було презентовано 30 кращих стартап-проектів всіх Шкіл.

 

 

«Ми вважаємо, що відкриваючи стартап школи по всій Україні, ми створюємо островки кристалізації інноваційного потенціалу нашої країни, - сказав у своєму привітанні випускникам ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський. - Коли буде досягнута критична маса винахідників та інноваторів, яка на нових знаннях буде створювати продукти і послуги, тоді економіка України набуде іншого характеру. Вона перетвориться з низькотехнологічної і сировинної в високотехнологічну. В цьому сенс нашого проекту.

 

 

«Ми зробили акцент на східних регіонах України. Тож сьогодні тут представлено чотири університети з Луганської та Донецької областей, – зауважив Михайло Згуровський. – За останній рік ми змогли підготувати у Стартап-школах, що входять до нашої мережі, понад 280 дослідників і винахідників з цих регіонів. Так само в Стартап-школах навчаються й інноватори з центральної та західної частин України – їх підготовлено більш як 320. Разом число наших випускників – понад 600 осіб».

Директор Наукового парку Київська Політехніка Володимир Гнат звернув увагу, що «Стартап  школа – це не тільки бізнес, це не тільки створення стартап компаній, це, в першу чергу, люди. І коли стартап школа Sikorsky Challenge почала працювати з іншими українськими  університетами, ми зрозуміли, що стартапи це більше, ніж бізнес, що стартапи і стартап школи – це елементи креативної економіки України, це те середовище, в якому люди, яким небайдуже те, що відбувається навколо, змінюють світ на краще. Це наша глобальна мета і ми дуже раді, що цю ініциативу підтримало Агенство USAID .

 

«Україна має багато ресурсів, якими вона може скористатися для того, щоб забезпечити своє зростання і добробут, але найважливішим з них є інновації, ентузіазм та інноваційний потенціал її молодих підприємців, – наголосив на церемонії відкриття заходів з нагоди випуску Мережі Стартап-шкіл заступник керівника місії USAID в Україні Джон Пеннел.

 

Україна вже зараз набула в світі репутацію країни - інноватора і головним чинником цього є те , що в Україні є такі університети, які мають перспективне бачення, дивляться вперед. І серед них слід назвати Київський політехнічний університет .

 

Україну чекає яскраве майбутнє, якщо вона і надалі використовуватиме потенціал своєї освітньої системи, якщо вона вкладатиме ресурси у діяльність молодих інноваторів та молодих лідерів. І звичайно ці ресурси, ці інвестиції у в людський капітал, мають відбуватися не лише в Києві, але і у віддалених районах країни. Ми раді бачити представників східних регіонів у цій залі»

 

Під час заходу було було презентовано 30 кращих стартап-проектів випускників університетських Стартап Шкіл мережі Sikorsky Challenge, серед яких було відзначено 10 найбільш цікавих:

Eco-profit (Сєвєродонецьк) - технологія одержання мінеральних добрив з відходів промислової водопідготовки.


iNet for Pet (Краматорськ) - інтернет для хатніх улюбленців.


RoadSSL (Покровськ) - розумне вуличне освітлення з індивідуальною системою керування та зворотнім зв'язком.


EnergoBot (Маріуполь) - чатбот, що допомогає дізнатися найкращі ціни на товари для опалення, освітлення, водопостачання та інші в офлайн-магазинах вашого міста.


Zero-energy house block (Вінниця) - енергоефективні теплоблоки з природних відновлюваних матеріалів, стіни з яких не потрібно утеплювати.


Virtual GeoMuseum (Дніпро) - створення мобільного додатку - симуляції музею з геологічними експонатами - з освітньо-розважальною метою.


NanoInk for 2D and 3D (Суми) - друк доріжок на платах для електроніки струмопровідними наночорнилами з використанням струменевих 2D та 3D принтерів.


Tyre-crushing (Київ) - безпечна та екологічна технологія утилізації зношених шин з використанням ультразвуку і рідкого азоту.


CangUA (Київ) – інноваційний будинок на колесах модульної конструкції. Поєднує кабіну - (електромібіль Smart For Twoo Electric) з гібридною (генератор + електропривод) дистанційно керованою платформою.


FLAZ (Київ) - глибока переробка рослинної сировини для отримання біоактивних фармацевтичних олій.

Стартап Школа НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікрського та Інноваційний холдинг Sikorsky Challenge поздоровляють команду організаторів та учасників цього невеличкого Фестивалю та бажають командам стрімкого розвитку проектів та успішної їх реалізації.