· 

Стартап школа Sikorsky Challenge в Донецькому національному технічному університеті


16 березня в Донецькому національному технічному університеті (м. Покровськ) пройшло офіційне відкриття стартап-школи «Sikorsky Challenge».

 

Захід відбувся у рамках проекту "МОДЕЛЬ СТАРТАПІВ «СІКОРСЬКІ ЧЕЛЕНДЖ» ОБ’ЄДНУЄ ДОНБАС", фінансово та організаційно підтриманного Проектом «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

 

Цей проект розпочався на сході України з 20 лютого 2018 року.

 

Місія проекту – розбудувати мережу інноваційних кластерів, у яких молодь Донбасу зможе навчатися інноваційному підприємництву та перетворювати свої креативні ідеї в успішні стартап-компанії.

 

На відкритті були присутні студенти, викладачі, співробітники Донецького національного технічного університету, Індустріального інституту, заступник міського голови Покровська, підприємці та представники громадських організацій міста.

 

 

Зі вступним словом до присутніх звернулася Вікторія Воропаєва, проректор ДонНТУ з науково-педагогічної роботи, після чого Інна Малюкова, керівник проекту «Мережа стартап-шкіл «Sikorsky Challenge», розповіла про школу в цілому та особливості навчання в ньому. Також пані Інна пояснила, чому в нашому регіоні важливо створювати інноваційний кластер саме на базі ДонНТУ й які перспективи це відкриває.

 

 

Юрій Третяк, заступник міського голови Покровська, у своїй промові виразив надію, що функціонування стартап-школи «Sikorsky Challenge» допоможе молоді втілювати в життя свої ідеї, а також запевнив, що влада міста готова співпрацювати з авторами цікавих проектів і буде допомагати реалізовувати їх в життя у рамках різноманітних підприємницьких програм.

Завершальною частиною відкриття став виступ Ігоря Пеера, співзасновника школи. Він коротко розповів, як потрібно розвивати свій стартап, як знаходити можливості для його реалізації на місцях і які інструменти при цьому використовувати.

 

 

Після цього Ігор провів для молоді тренінг «Основи інноваційного підприємництва. Практика запуску стартапа». В процесі тренінгу ментор вже більш детально пояснив, що являє собою стартап, з чого він розпочинається та на що потрібно звернути увагу при його запуску.

 

Теоретичну частину тренінгу органічно доповнило практичне завдання для молоді: спочатку учасники озвучили свої ідеї, після чого об’єдналися у чотири великі групи, кожна із яких повинна була представити вже один проект. Після командної роботи відбулося представлення результатів і розбір допущених помилок, а також – надання рекомендацій щодо більш правильного оформлення своїх думок. До речі, під час обговорення учасники активно долучалися до дискусії та допомагали один одному вдосконалити свою презентацію.

А 17 березня в Молодіжному Хабі пройшла друга частина тренінгу «Основи інноваційного підприємництва. Практика запуску стартапа». Під керівництвом ментора Ігоря Пеера учасники сконцентрувалися на розгляді потенційних клієнтів їх стартапу, аналізі цільової аудиторії, що допомогло їм продовжити роботу над своїми проектами.

 

 

Але якщо перший день тренінгу був спрямований більше на командну роботу, то протягом другого кожен із учасників чотирьох великих груп повинен був віднайти та представити іншим конкурентні переваги свого проекту. Це і ускладнювало роботу, з однієї сторони, адже доводилося розраховувати тільки на свої сили, і значно розширювали спектр озвучених дієвих варіантів – з іншої. Після того, як ця частина завдання була виконана, аудиторія вже традиційно розібрала виступи, визначивши їх сильні та слабкі сторони.

 

 

На 19 березня запланований наступний тренінг, а в якості домашнього завдання всім було запропоновано сформулювати портрет клієнта їх продукту. Подивимося, наскільки учасники впораються із поставленою задачею та що цікавого зможуть запропонувати. Тож, долучайтеся!